donderdag 2 juli 2009

Israël pleegde oorlogsmisdaden in Gaza

Tijdens het offensief in Gaza begin dit jaar heeft Israël zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Dat meldt Amnesty International in een rapport waaruit door veel media wordt geciteerd.

Het Israëlische leger heeft buitensporig veel geweld gebruikt en willekeurig huizen en kantoren vernietigd. Duizenden huizen werden verwoest.

Ruim 900 van de 1400 gedode Palestijnen waren burgers. Israel beweert dat er 300 burgers zijn omgekomen.

Het rapport "Operation Cast Lead: 22 Days of Death and Destruction" toont aan dat Israël heeft gefaald om op een adequate manier het gedrag van zijn strijdkrachten, waaronder oorlogsmisdaden, in Gaza te onderzoeken.

In het rapport, dat 117 pagina's beslaat, stelt Amnesty dat het omkomen van honderden burgers niet kan worden afgedaan als fouten of bijkomende schade, zoals Israël beweert.

Amnesty veroordeelt ook de inzet door het Israelische leger van zwaar geschut en witte fosfor. Met de fosfor kan een rookgordijn worden gelegd voor oprukkende troepen, maar het duurde nog dagen voordat soldaten in de aanval gingen.

Amnesty noemt ook de raketaanvallen van Hamas op Israël oorlogsmisdaden. Zo heeft Hamas burgers bewust in gevaar gebracht. Verder wordt Hamas aangerekend dat ze raketten afvuurden vanuit woonwijken.

De Palestijnen gebruikten burgers niet als menselijk schild, maar de Israëlische militairen deden dat.

Aan Israëlische kant vielen in de oorlog 13 doden. Dit waren 3 burgers en 10 militairen. 4 van deze soldaten kwamen om door “eigen vuur”.

Volgens de mensenrechtenorganisatie blijven er verontrustende vragen bestaan. Zo werden op daken spelende Palestijnse kinderen en medici die gewonden behandelden gedood met zeer precieze raketten. De gebruikers daarvan hadden het doel duidelijk voor ogen.

VN-onderzoek
De Verenigde Naties zijn ook bezig met een onderzoek naar de oorlog, maar Israël weigert daaraan mee te werken omdat deze commissie partijdig zou zijn.

"'De weigering van Israël om met de onafhankelijke VN- onderzoekscommissie van Richard Goldstone samen te werken, is het bewijs dat het land geen openbare controle wil en geen verantwoording wil afleggen," zo zegt Donatella Rovera.

Rovera is hoofd van de Amnesty International onderzoeksmissie naar Gaza en het zuiden van Israël.

Het rapport van Amnesty International:
http://www.amnesty.nl/index?w=51199&PHPSESSID=1ae8b01d09a3d28d98528875f5dfff38

Robvandam (Robson)