dinsdag 20 januari 2009

Grote dapperheid van VN-personeel in Gaza tijdens aanval Israel

In de donkerste uren van de Israëlische aanval op Gaza, toen hun eigen hoofdkwartier werd beschoten en in vlammen opging, toen kinderen stierven of gruwelijk gewond raakten, putte de hoogste functionaris van de VN op de grond innerlijke kracht uit de onverschrokkenheid van zijn personeel – en vanuit het oogpunt van zijn land van herkomst, Ierland, van verzoening tussen vijanden vol haat.

"Tegenover de onmenselijkheid van de aanval op Gaza waren de personeelsleden van de VN in Gaza de symbolen van menselijkheid en moed," aldus het hoofd van de VN organisatie voor Hulp aan Palestijnse Vluchtelingen, de Ier John Ging.

John Ging liet zich onder meer inspireren door het personeel van de ambulances die met gevaar voor eigen leven naar de frontlinie gingen om daar mensen te redden.

Dinsdag heeft de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki=moon, bij een bezoek aan het zwaar geteisterde Gaza een onderzoek geëist naar de aanval door Israël. Het Istraëlische leger viel onder meer scholen van de VN aan en het hoofdkwartier in Gaza.

Bij de aanval op een school van de VN vielen zeker 46 doden. Israëlische officieren verklaarden dat er niet door militanten vanuit de school werd geschoten.

Ging, die 10.000 personeelsleden heeft in Gaza die voor de hulp aan 750.000 aan Palestijnse vluchtelingen in Gaza zorgen, zei in een verklaring die dinsdag werd uitgegeven “dat de grote meerderheid van de Gazanen in vrede met Israël wil leven”.

De verklaring van de VN over de moedigheid van haar personeel tijdens de aanval op Gaza
Personeel VN in Gaza ongekend dapper tijdens oorlog