dinsdag 20 januari 2009

VN-chef Ban Ki-moon eist onderzoek naar aanval op Gaza

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft dinsdag bij een bezoek aan de Gazastrook gezegd dat hij een onderzoek eist naar de aanvallen van Israël op VN-gebouwen in het gebied.

Ban noemde volgens De Volkskrant de crisis in de Gazastrook een “collectief politiek falen”. Hij waarschuwde dat het huidige bestand broos is en riep Israël en Hamas op “maximale terughoudendheid” te betrachten en het staakt-het-vuren te koesteren.”

“Tijdens een ceremonie bij het uitgebrande VN-kantoor in Gaza eiste Ban een onderzoek naar Israëlische aanvallen op VN-gebouwen in het gebied, waaronder een school waar Palestijnse burgers toevlucht hadden gezocht,” aldus de krant.

Eerder eiste de Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens, Navi Pillay, een onderzoek naar de aanvallen van Israel op het ingesloten gebied.

Valse beelden
De Israëlische krant Haaretz meldde op 13 januari dat officieren van het Israëlische leger verklaard hebben dat er niet werd geschoten vanuit de VN-school die door een Israëlische tank onder vuur werd genomen.

Bij de aanval werden 40 Palestijnen die hun toevlucht hadden gezocht in het schoolgebouw gedood.

Beelden die werden vrijgegeven waarop was te zien dat er uit het schoolgebouw werd geschoten kwamen uit 2007, toen de VN het gebouw verlaten had en het werd overgenomen door militanten.

“TheUnited Nations is claiming Israeli military officers have admitted there was no Palestinian gunfire emanating from inside an UNRWA school in Gaza which was shelled by an IDF tank.”

He noted that all the footage released by the IDF of militants firing from inside the school was from 2007 and not from the incident itself. "There are no up-to-date photos," Gunness said. "In 2007, we abandoned the site and only then did the militants take it over."

Dozens of Palestinians were killed in the shelling.

De BBC voelde een Israëlische regeringswoordvoerder al stevig aan de tand over de aanval op de school van de VS.